24.2.2010 klo 6.33 – Eteläiset kaupunginosat ry

Runsas lumentulo on aiheuttanut valtaisan työtaakan Helsingissä sekä kaupungin talvihoidolle että kiinteistöille, huoltoyhtiöille ja talonmiehille. Vaikka lunta ajetaan kaupungin kahdeksalle lumenvastaanottopaikalle lähes tauotta, niin silti kinoksia kertyy katujen reunoille, jalkakäytäville ja yleisille alueille.

Ikävä lieveilmiö lumimassojen uuvuttamassa kaupungissa on kasojen siirtely paikasta toiseen – pois omalta alueelta naapurin puolelle, tai peräti puistoon. Viheralueelle työnnetyistä lumikasoista on monenlaista haittaa mm. herkälle kasvillisuudelle ja rakenteille. Lisäksi lumi muodostaa näkemä- ja kulkuesteitä kevyen liikenteen väylille, mikä vaarantaa turvallisuutta etenkin suojateiden kohdissa.

Kaupunki muistuttaa, että kiinteistöt eivät saa siirtää lumia tonteiltaan kaupungin katu- tai puistoalueille, vaan lumet tulee tarvittaessa kuljettaa lumen vastaanottopaikoille.

Lakipykäliä ja yhteispeliä

Lumenpoisto ja kulkuväylien pitäminen avoimina on yhteispeliä, jota kunnossa- ja puhtaanapitolaki raamittaa. Vastuu katujen talvihoidosta on laissa jaettu kaupungin ja yksityisten kiinteistöjen kesken.

Esikaupunkialueilla kiinteistöjen kadunhoitotehtävät on siirretty kokonaan kaupungin vastuulle. Kaupunki siis huolehtii sekä ajoratojen että jalkakäytävien talvihoidosta. Kiinteistön tehtävänä on kuitenkin tonttien sisäänajokohtien avaaminen kadun aurauksen jälkeen.

Kantakaupungissa kiinteistöjen haltijat huolehtivat tonttiensa viereisten jalkakäytävien talvikunnossapidosta. Jos jalkakäytävän viereinen tontti on yksityisen, huolehtii sen talvikunnossapidosta kyseisen kiinteistön haltija eli käytännössä huoltofirma, talonmies tai omakotitalon asukas. Puistojen kohdalla kaupunki vastaa jalkakäytävien hoidosta.

Bussikatosten ja pysäkkien jalkakäytäväpohjan talvihoito sisältyy myös kiinteistön haltijan tehtäviin, olipa se kaupunki tai yksityinen.

Kantakaupunki tarkoittaa Hakamäentie–Koskelantie -linjan eteläpuolista aluetta. Poikkeuksen tästä säännöstä muodostaa Etu-Töölö, jossa kaupunki huolehtii kaikista kadunhoitotehtävistä.

Kiinteistöt voivat maksua vastaan tuoda auratun lumen rakennusviraston ylläpitämille lumen vastaanottopaikoille. Katso lista lumen vastaanottopaikoista rakennusviraston verkkosivuilta, www.hkr.hel.fi > Kadut > Hoito > Lumi ja liukkaus > Lumen vastaanottopaikat.

Kuka valvoo?

Katujen kuntoa Helsingissä valvovat rakennusvalvontavirasto ja poliisi. Käytännössä palautetta katujen hoidosta kannattaa antaa suoraan rakennusviraston asiakaspalveluun – paitsi silloin, kun palaute koskee kiinteistöjen vastuulla olevia tehtäviä. Näitä tehtäviä ovat kantakaupungin jalkakäytävien talvihoito ja kantakaupungin katujen siivous roskista ja liasta.

Lisätietoja talvihoidosta verkkosivuilta:

www.hkr.hel.fi > Kadut > Hoito > Lumi ja liukkaus.

LISÄTIETOJA:

Ylläpitoinsinööri Jyrki Vättö, rakennusvirasto, puh. (09)310 38631 tai

Projektinjohtaja Ville Alatyppö, rakennusvirasto, puh. (09)310 39943

Aihepiirit: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *