12.11.2015 klo 15.50 – NL

Helsingin Diakonissalaitos, Munkkisaaren toimipiste

Nykyinen toiminta Helsingin Diakonissalaitoksen toimipisteessä Munkkisaarenkatu 16:ssa päättyy tämän vuoden loppuun mennessä. Siitä, mitä tiloihin tulee sen jälkeen, ei vielä ole tietoa.

Munkkisaari-Hernesaari-seuran hallitus vieraili HDL:n Munkkisaaren toimipisteessä eilen keskiviikkona. Meille kerrottiin, että kiinteistö on liian iso niille päihdepalveluille, mitä Diakonissalaitoksella jatkossa on. Kaupungit ostavat päihdepalveluita aiempaa vähemmän ja lisäksi HDL on hävinnyt kilpailutuksen rakennuksessa vielä tällä hetkellä toimivan HIV-positiivisten huumekorvaushoidon järjestämisestä. Kilpailutuksen voitti A-klinikkasäätiö.

Helsingin Diakonissalaitos voitti äskettäin kilpailutuksen suonensisäisten huumeiden käyttäjien terveys- ja sosiaalineuvonnasta. Sitä ei kuitenkaan tulla järjestämään Munkkisaaressa. Lähin toimipiste sijoittuu vielä ilmoittamattomaan paikkaan Helsingin keskustassa. Munkkisaarenkatu ei kuulu alueeseen, joka kilpailutuksen säännöissä on määritelty keskustaksi.

Helsingin Diakonissalaitos omistaa Munkkisaarenkadun kiinteistön. Rakennukseen on luvat sekä sosiaali- että terveyspalveluille, joita molempia kuuluu Diakonissalaitoksen laajaan palvelurepertuaariin. Asukasyhdistykselle kuitenkin kerrottiin, että tilojen käyttötarkoitus vuodenvaihteen jälkeen on vielä avoinna.

Kysyttäessä meille kerrottiin, että rakennus soveltuisi tarvittaessa esimerkiksi vastaanottokeskukseksi tai lääkäriasemaksi. HDL harjoittaa jo vastaanottokeskustoimintaa kolmessa toimipisteessä: Alppikadulla ja Espoossa on nuorille turvapaikanhakijoille tarkoitetut keskukset ja Karhusaaressa lapsille. Munkkisaarenkadun kiinteistö, joka alunperin on rakennettu Wärtsilän telakan ammattikoulun asuntolaksi, on jo palvellut vastaanottokeskuksena 90-luvun alkuvuosina.

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö omistaa osake-enemmistön Diacor terveyspalvelut Oy:stä, jolla on useita lääkäriasemia eri puolilla pääkaupunkiseutua. Rakennus soveltuisi periaatteessa myös sen käyttöön. Yksityisten lääkäriasemien tarve saattaa kasvaa äskettäin päätetyn sote-uudistuksen myötä.

Edellä esitetyt tilojen mahdolliset tulevat käyttötarkoitukset ovat kuitenkin tässä vaiheessa pelkkiä arvailuja.

Rakennuksen alakerrassa on joitakin tiloja käytössä telakan (Arctech Helsinki Shipyard Oy) sosiaalitiloina. Ne ovat pysymässä jatkossakin tässä käytössä.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Munkkisaari-Hernesaari-seuran sivuilla (alkuperäinen artikkeli). Artikkelin kirjoittaja Niko Lipsanen otti oheisen kuvan Helsingin Diakonissalaitoksen Munkkisaaren toimipisteen nurkasta 11.11.2015.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *