Pääkaupunkiseudun liikennevalojen yhteinen vikailmoitusnumero käyttöön

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tiedote 12.5.2010

Helsingin, Espoon ja Vantaan liikennevalojen vioista voi nyt ilmoittaa pääkaupunkiseudun yhteiseen vikailmoitusnumeroon (09) 310 37555. Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskus ottaa vastaan vikailmoituksia kaupunkien kaikista liikennevaloista ympäri vuorokauden.

Vikailmoitusnumeroon voi soittaa kaikista liikennevaloja koskevista vioista. Erityisesti yleisön toivotaan ilmoittavan pienistä opastinvaurioista ja painonappi- ja ääniopastevioista, jotka eivät yleensä aiheuta liikennevalojen kytkeytymistä keltavilkulle. Tällaiset viat eivät ehkä muuten tulisi liikenteenhallintakeskuksen tietoon. Sen sijaan viat, joiden takia valot ovat pois käytöstä, kuten pylväsvauriot, tulevat useimmiten liikenteenhallintakeskuksen tietoon automaattisesti, koska pääosa seudun liikennevaloista on kytketty keskusohjaukseen.

Tyypillisiä vian aiheuttajia ovat virheellisesti toimiva liikennevalojen ilmaisin tai vuorokausirytmistä jälkeen jäänyt kalenterikello. Nämä viat huonontavat valojen toimintaa, ja niistä kannattaa ilmoittaa. Jos siis yleensä mukavasti pelaavat liikennevalot jonain aamuna toimivat aivan oudosti eikä lähistöllä ole katutyömaata tai vastaavaa, kyse saattaakin olla laiteviasta – eikä liikennevalojen huonosta ajoituksesta, kuten usein kuvitellaan.

Vikailmoitusta ei vielä voi tehdä verkon kautta, sillä liikennevalovikaan liittyy paljon sellaista, josta on hyvä saada puhelimessa tarkempaa tietoa. Esimerkiksi ilmoitus viallisesta vihreästä lampusta Nordenskiöldin aukion valoissa jättää paljon avoimeksi, sillä tämän risteyksen liikennevaloissa on yli 60 vihreää lamppua. Vanhat liikennevalojen ohjauskojeet eivät paikallista vikaa, jolloin puhelimitse saatava tarkennus helpottaa vian löytymistä.

Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskus vastaa kaikesta liikennevaloilla tapahtuvasta liikenteenohjauksessa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Pääkaupunkiseudun kaupunkien sekä Helsingin poliisilaitoksen ja Liikenneviraston (entinen tiehallinto) yhteinen yksikkö aloitti toimintansa keväällä 2009.

Lisätietoja:
liikenneteknikko Susanna Vehmainen, pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskus, puh. (09) 310 37359

Keskustelu

Yhteensä 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Pääkaupunkiseudun liikennevalojen yhteinen vikailmoitusnumero käyttöön”

 1. Matti Ollila 27.8.2018 klo 18.17:

  Turuntien liikenne valot Leppävaarasta päin Kilonkartanon risteyksessä aiheuttavat useasti pitkiä jonoja aina Leppävaaran aseman reunoille asti. Tämä johtunee usein siitä, että valot vaihtuvat tiuhaan ehkä läpi pääse pahimmillaan kahdeksan auto.
  Tätä risteystä kannattaisi tarkkailla ja liikenneohjausta tarkentaa!

  Toinen asia on Kehä 1 ja Sakkolantien risteys, jossa Kehä 1 Itään päin valot ovat pitkään punesella ja antavat olemattomille kulijoille Sakkolan tieltä vihreän valon.
  Voisiko näitä valoja säätää, ettei turhaan kerät pitkiä jonoja Kehälle?
  Ehkä tunnistimen asennus Sakkolan tielle.

 2. henrik winqvist 27.6.2019 klo 15.36:

  Liikennevalot Kauppalaivurintien risteys vasemmalle kääntyessä Martinkyläntielle moottoripyrät tai mopot valot eivät vaihdu vihreälle,yksi tapa muutetaan tutka ohjaukseksi
  tai jotain muuta toimivaa.Ps tivon vastausta. terv.henrik

 3. Markku Lehtikuusi 8.8.2019 klo 23.28:

  Edelliseen viitaten, ei toimi kaksipyöräisille Martinlaaksontien ja Kauppalaivurintien risteyksessä mihinkään suuntaan. Ei myöskään käännyttäessä Martinlaaksontieltä Hämeenlinnanväylälle Tampereen suuntaan. Jos ette osaa korjata, niin lisätkää liikennemerkki, jossa kaksipyöräisten vasemmalle kääntymisoikeus vapaa punaisia päin erityistä varovaisuutta noudattaen. Odotan innolla liikennemerkkiä, jossa luovuus on päästetty valloilleen ja merkki on kuitenkin kaikille ymmärrettävä. Terveisin /Markku

 4. Markku Lehtikuusi 9.8.2019 klo 0.07:

  Edelliseen korjaus, Vantaankoskentien/Martinkyläntien risteyksistä toki kyse.

 5. Sari 2.9.2019 klo 8.15:

  Kuriiritie 24 kohdalla vantaalla ollut jo yli viikon suojatien valot punaisena ja autoille vihreänä….turvallista koulumatkaa…

Kirjoita kommentti

SIVUT

ARTIKKELIT

SÄHKÖPOSTI